Cisterciáci

12. 12. 2008 10:32
Rubrika: Řeholní řády

Cisterciácký řád (latinsky Ordo Cisterciensis, OCist.) je mnišský řád založený roku 1098 opatem sv. Robert z Molesme ve francouzském Citeaux, ve kterém žijí mniši podle přísných zásad klášterního života hlásaných Benediktem z Nursie, navazující na benediktinskou tradici (vznikl jako reforma benediktinského řádu).

 
 Znak řádu Cisterciáků

 Název získal podle latinské podoby místa, kde byl založen (Citeaux, lat. Cistercium).[1] Řád se dělí na mužskou a ženskou větev, jeho členové se označují jako cisterciáci a cisterciačky. Na přelomu 20. a 21. století řád spravoval 127 klášterů s asi 1300 mnichy a 1100 mniškami. V čele řádu stojí generální opat. Vlastním heslem cisterciáckého řádu se stalo „Cistercium mater nostra“ (Citeaux je naší matkou) 

 
Klášter v Citeaux 


Bývalý klášter Studnice Blahoslavené Panny Marie ve Žďáře nad Sázavou je původně gotický, barokně, mj. za účasti Jana Santiniho upravený areál. Klášter, který ve středověku i barokním období patřil k významným cisterciáckým klášterům, byl založen v roce 1252 a zrušen po roce 1784. 

 

 
Klášter a zámek ve Žďáře nad Sázavou

 

Cisterciácký oblek 

 

sv. Robert z Molesme 

Zobrazeno 6716×

Komentáře

petrescu

Ahoj Marku, píšeš že řád vznikl jako reformace benediktinského řádu, nejedná se však o reformaci, ale o reformu. Reformace je přece jen trochu něco jiného...měj se, Petr

Marek Přichystal (Fpmi)

Ahoj..díky...opraveno ;)

vojtec

Jsem zas trochu chytřejší.<br />
Santini byl borec

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz